Framgångsrörelse Cooperation Jackson, Mississippi (USA) besöker oss.

Av:

|

Publicerad:

|

Kategori:

Coop Jackson: Kooperativ organisering och demokratisk ekonomi
Tisdag 24 april 18:30 på Folkets Husby

Hur har folk i Jackson (Mississipi) en av USA:s fattigaste städer, organiserat sig för att skapa egna progressiva institutioner och arbetskooperativ för medborgares rätt till bostäder, mat och arbete?

brandon king från Cooperation Jackson kommer till Husby för att dela med sig av erfarenheterna av ett långsiktigt arbete med en socialt hållbar omställning av staden.

Cooperation Jackson är ett nätverk av arbetskooperativ i en amerikansk stad där invånarna har brottats med decennier av försummelse, ekonomisk marginalisering och institutionell och strukturell rasism. Mississippi är den fattigaste staten i USA, och Jackson en av de fattigaste städerna i landet med kronisk hög arbetslöshet och fattigdom, dåligt fungerande offentliga institutioner och stora brister i infrastrukturen.

Genom att skapa egna progressiva institutioner är Cooperation Jackson på väg att omvandla staden till en mer demokratisk och solidarisk ekonomi som kan ställa till rätta de enorma sociala och ekonomiska skillnaderna. De skapar arbeten som de styr över, egen produktion för att tillgodose behov, bostäder till rimliga kostnader, stärker mänskliga rättigheter, utvecklar matsuveränitet och visar vägen till att en annan ekonomi är möjlig.

Deras syfte är att skapa en solidarisk, hållbar och demokratisk ekonomi genom ett nätverk av kooperativ, gemensamt lokalt ägande, omställningsplaner, medborgarmöten, deltagande budget, bostadskooperativ och en rad fler initiativ. De arbetar för att göra upp med en ekonomisk marginalisering, institutionell och strukturell rasism som genomsyrar samhället.

Kvällen arrangeras i samarbete med Demokratisk Omställning och Federation 2018.

Läs mer här!
http://www.demokratisering2018.se/om-konferensen/cooperation-jackson/”Har du fullt upp med brandsläckning så hinner du inte bygga något” – Brandon King, Aktiv medlem i Coop Jackson