Filmscreening: HUR av Roxy Farhat

Av:

|

Publicerad:

|

Kategori:

Välkommen på filmvisning!

Kvällen börjar med en filmvisning av dokumentären HUR (28 min) som är ett videokonstverk av konstnären Roxy Farhat tillsammans med ungdomsrådet HUR. Det är en skildring av stadsdelen Holma och HUR:s arbete för att stärka unga i området och tillsammans arbeta för ett socialt hållbart Malmö.

Efter filmen hålls ett samtal med representanter från föreningen HUR från Holma och från den järvabaserade föreningen Second Chance.

Om dokumentären
HUR är en musikalisk och visuell berättelse där vi bland andra följer HURs grundare Reabaz Asaad och hans familj, deltagaren Rim Mohammad under badmintonträningen och rapparen Sadmir Zekovics. I filmen medverkar även poeten Yehia ”Zako” Zakaria som i en scen läser upp ett av sina verk: ”Kom du ihåg den där tiden när vi var små när vi trodde att gul och blå var färger för två. När vi trodde att vem som helst hade rätt att vara svensk, oavsett om din mor eller far var utländsk”.

– Det som gör HUR så speciellt är att varje ny medlem tas emot som den är, som en person som redan kan väldigt mycket och är en tillgång till samhället. Det är ett perspektiv på ungdomar som saknas i samhället, säger Roxy Farhat, konstnär.

Om Holma
”Holma ligger i södra Malmö och består främst av flerfamiljshus med tre eller åtta våningar byggda i början på 70-talet och definieras ofta som ett miljonprogramsområde. På samma sätt som Husby är det ett område som ofta stigmatiseras i media och har klassats som ett utsatt område.
– Om du Googlar på Holma så är skottlossning och inbrott det första du får upp. Det vill vi ändra på genom att lyfta positiva förebilder. Tyvärr händer det hemska saker i Holma men så är det över hela Sverige, vi måste visa det positiva, säger Haider Jafer från HUR.”

Om Roxy Farhat
Roxy Farhat är en etablerad konstnär och regissör baserad i Stockholm. Hennes konstform är huvudsakligen performance- och videokonst som konstnärligt medium. Sedan examen från Konstfack, Stockholm 2010 har Roxy Farhat varit aktiv i gränslandet mellan konst, musik, teater och film. Bland annat med ett performanceverk i samarbete med dramatikern Dimen Adbulla och musikern Yoann Durant. Andra exempel är Roxy Farhats uppmärksammade musikvideor.

Roxy Farhat utsågs till Best Editor vid Berlin Music Video Festival (2014) för Gnuccis WORK! och tilldelades även Best Scandinavian Music Video för The Knife – A Tooth For An Eye (2013) vid Bergen International Film Festival.

Här berättar Roxy själv om denna fina dokumentär, om samtalen under pågående inspelning och hennes intryck: https://statenskonstrad.se/konst/konst-hander/holma-malmo/

Filmen har producerats som en del av Statens Konstråds satsning Konst Händer. Filmen premiärvisades i Sverige på Malmö konstmuseum i samband med Bästa Biennalen den 22 oktober.

Filmvisningen sker i samarbete med Barklund och co, http://barklundandcompany.se