Filmscreening: MARTYREN (2018) och RINKEBYS MÖDRAR: SISTA NATTEN I SVERIGE (2018)

Av:

|

Publicerad:

|

Kategori:

Vi har fått äran att visa två fantastiska filmer av regissören Ahmed Abdullahi. Kortfilmen ”Martyren” och dokumentärfilmen ”Rinkebys Mödrar: Sista natten i Sverige”. Under filmvisningen kommer Ahmed att vara på plats för att tillsammans med besökare samtala och reflektera kring de viktiga ämnena som tas upp i filmerna.

MARTYREN (2018)
En kortfilm om mamman Asia som fattar misstankar om att hennes son, Omar radikaliseras. Vi får följa hennes inre konflikter där oro, förtvivlan och maktlöshet övergår till hopp och kamp för att rädd sin son. Detta är ett starkt familjedrama som verkligen berör på djupet. Första filmen där det tabubelagda ämnet, att radikaliseras, ges möjligheten att problematiseras i en familjekontext.

Martyren visades upp på Göteborgs Filmfestival i januari. Martyren tog hem två priser i STOCKmotion filmfestival nu i oktober med motiveringen ”En film som träffar rakt i hjärtat. En angelägen, tryggt berättad, stilistiskt medveten och aktningsvärt avvägd STOR film i mindre format. Vi fängslas från första till sista bildrutan”.

https://mitti.se/noje/kultur/storslam-ahmeds-martyren/

RINKEBYS MÖDRAR: SISTA NATTEN I SVERIGE (2018)
Denna dokumentärfilm togs fram på uppdrag av Al-Jazeera inom ramen för deras projekt ”This is Europe”. I denna satsning vill Al-Jazeera skildra olika förorter runt om i Europa, bl.a. England, Tyskland, Frankrike och Sverige. Lokala aktörer fick i uppdrag att skapa en dokumentärfilm och regissören Ahmed Abdullahi följer i sitt bidrag mammorna som nattvandrar i Rinkeby.

Vi får se mammornas engagemang för deras barn, ungdomar och deras ort. Vi får ta del av deras tankar och deras beslutsamhet.

Film skildrar Rinkeby mer rättvist, där oroligheterna skyms av den goda kraften, engagemanget och kärleken till sina medmänniskor. Det är en känsloladdad film som inger hopp och har ett optimistakt budskap, som en av mammorna uttrycker det ”There is no to late”.

Ahmed filmar mammorna som går i sina röda jackor bakifrån och för honom har detta ett stort symboliskt värde och han drar paralleller till superhjältar ”de går hela tiden framåt, allt går framåt och de röda jackorna påminner mig om superhjältarnas mantlar – för det är ju vad de är, lokal hjältar” säger Ahmed.