Förorten mot våld tilldelas årets Abdipris

Av:

|

Publicerad:

|

Kategori:

Igår delade Vänsterpartiets partiledare ,Jonas Sjöstedt ut årets Abdipris till organisationen Förorter mot våld. Ett pris som inrättats till minne av vänsterpartisten Abdirahim ”Abdi” Hassans minne som sköts till döds i Somalia 2013.

Motiveringen lyder:

”Förorten mot våld har i praktisk handling tagit i allt från diskussioner om manlighet och våld till att se till att fler använder sin rösträtt. De har granskat de politiska partiernas förslag, jämfört dem med forskningen och visat på långsiktiga lösningar. I hela det arbetet har de konsekvent utgått från människor istället för rubriker.”

Förorten mot våld tackade för priset med följande uttalande: Det är en stor ära att ta emot detta pris, framförallt då det är stiftat i en av våra talespersoners brors namn. Ni har länge visat att ni stått bakom vårt arbete och fört dialog med oss och andra i civilsamhället i de områden som drabbats av det dödliga våldet. Vi hoppas att även andra partier väljer att engagera sig i frågan såsom ni gjort. Slutligen vill vi uppmärksamma alla er som varje dag engagerar er i frågan om det dödliga våldet på olika sätt, i och utanför FMV – det här priset är även ert.

Abdirahim Hassans minnesfond är inrättad av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm. Syftet är att i Abdirahim Hassans anda stödja dels organisering av gräsrotsarbete i Sverige, dels internationellt solidaritetsarbete, som syftar till att främja demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Det är femte gången detta pris delas ut, tidigare pristagare är Streetgäris (2014), Förenade Förorter (2015), Tillsammanskapet (2016) och Rissneambassadörerna (2017).

Tacka till alla som närvarade vid prisutdelningen, till Abdis familj och vänner, till Mustafa Zatara som framförde poesi och musik under kvällen och lite extra till de som ordnat med massa god mat!